Blandade boendeformer en förutsättning för integration

by

Bostadsfrågan engagerar många i Stockholm. I dagens SvD uppmärksammas detta och man konstaterar att fler och billigare bostäder önskas. För oss som dagligen rör oss i miljonprogramområden vet vi att detta inte är det enda som är önskvärt. Visst behöver det byggas fler bostäder, men man måste i detaljplaneringen ta hänsyn till vilka upplåtelseformer som finns i olika områden.

Det stora problemet i många miljonprogramsområden är att det bara finns hyresrätter, i många fall också relativt orenoverade och därmed billiga sådana. Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd är bara ett exempel. Vad vi vet om detta är att det motverkar god integration – finns det bara en sorts bostäder i ett område lockar det också till att det blir ganska homogena invånargrupper där. I fallet med Järvafältet ser vi att många grupper människor med invandrarbakgrund har bosatt sig där. Bristen på bostadsrätter, radhus och andra former av boende har givit en slående homogen befolkning inom vissa områden.

Integration uppnås inte om olika befolkningsgrupper håller sig på sin kant utan att mötas på naturliga träffpunkter. För att motverka detta måste stadsplaneringen ta hänsyn till olika områdens karaktär. Vid planering av nybyggnation måste man se till att det finns tillgång till hyresrätter, bostadsrätter och andra boendeformer. På så sätt skapar vi integration och motverkar främlingsfientlighet. Det är lätt att tala illa om främlingar, en helt annan sak att tala illa om den granne man lånar en kopp socker av ibland.

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Blandade boendeformer en förutsättning för integration”

 1. Camilla Says:

  ”Blandade bostadsformer” är ett uttryck som ställer nya frågor. Jag antar att du menar att man ska blanda folk m olika inkomst? I så fall kan du ifrågasätta hur heterogen innerstan blir nu m allt fler bostadsrätter och därtill marknadshyror runt hörnet?
  Och få med högre inkomst har lust att betala mkt pengar för en bostadsrätt i ett miljonprogramområde. Eller blir det billiga bostadsrätter för dem som redan bor där, hur blir då integrationen? Fast bostadskön i Rinkeby är lång har jag hört, kanske finns chans för en ny Bostadsbubbla att lura in de fattigaste i när konjunkturen vänder igen?
  Du vill såklart som alla andra hjälpa områden och göra dem attraktiva. Men m marknadshyror kommer en ökad attraktion innebära högre hyror, som tränger bort de fattiga till ngt fulare ställe.
  Jag anser istället att det viktigaste steget till blandade inkomstgrupper i områden är att bevara och förbättra Allmännyttan, så att den attraherar fler olika grupper. Samt fortsätta bygga attraktiva hyresrätter för rikare, som en dag blir normalstandarden m vettigt hyra för vanligt folk.
  Det finns ingen vettig förklaring till att folk ska gå ner sig i dyra bostadslån för att köpa sin bostad. Det leder till minskad konsumtion i övrigt och en dag till bankkris som nu.
  Jag råder dig att byta till vänster sida helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: